ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ABA?

Θεραπεία ABA

Τι είναι η Θεραπεία Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς (ABA);

Η θεραπεία ABA είναι μια συγκεκριμένη συστηματική και δομημένη προσέγγιση για τη θεραπεία ατόμων στο φάσμα του αυτισμού. Εργασία από μια επιστημονική κατανόηση του πώς λειτουργεί η συμπεριφορά και πώς μαθαίνουν τα άτομα. Η θεραπεία ABA είναι μια διαπροσωπική θεραπεία ένας προς έναν, στην οποία ο θεραπευτής εργάζεται απευθείας με το μεμονωμένο παιδί.

Βασισμένη στις αρχές της θεωρίας της μάθησης, η θεραπεία ABA χρησιμοποιεί τεχνικές ενίσχυσης για να ενθαρρύνει τη σωστή συμπεριφορά, ενώ αποθαρρύνει την επιβλαβή συμπεριφορά και συμπεριφορά που επηρεάζει αρνητικά τη μαθησιακή διαδικασία.

Αυτά τα θεραπευτικά προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν τα αυτιστικά παιδιά με διάφορους τρόπους. Τα επιτυχημένα άτομα έχουν δει αύξηση στις γλωσσικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες, μείωση στις προβληματικές συμπεριφορές και βελτιωμένη προσοχή, μνήμη, εστίαση, κοινωνικές δεξιότητες και ακαδημαϊκούς. Τα παιδιά έχουν επίσης δείξει σημάδια αυξημένου αυτοελέγχου και αυτορρύθμισης, επιτρέποντάς τους να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους χωρίς τη συμμετοχή τρίτων.

Η εφαρμοσμένη θεραπεία ανάλυσης συμπεριφοράς εστιάζει επίσης στη συσχέτιση μεταξύ συμπεριφοράς και περιβάλλοντος. Τα παιδιά που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με θεραπεία με ABA έχουν δείξει επιτυχία στη μεταφορά μαθησιακών συμπεριφορών από το ένα περιβάλλον στο άλλο, κάτι που συχνά δυσκολεύονται να κάνουν όσοι ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Αυτό γίνεται αλλάζοντας το περιβάλλον τους και προκαλώντας τους να προσαρμοστούν σε ορισμένα σενάρια, ειδικά σε αυτά που μπορεί να μην κατανοούν πλήρως.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ABA

Χρήση Ενίσχυσης

Η έννοια της θετικής ενίσχυσης είναι ευρέως κατανοητή και, στο πλαίσιο της θεραπείας με ABA, δεν διαφέρει. Εάν ένα παιδί εμφανίσει μια επιθυμητή συμπεριφορά – ολοκληρώνοντας ένα σύνολο εργασιών για αυτό, για παράδειγμα – του δίνεται μια ανταμοιβή. Είναι μια δοκιμασμένη και αληθινή μέθοδος ενστάλαξης της επιθυμητής συμπεριφοράς σε ένα άτομο.

Δεν χρησιμοποιούνται σκληρές μορφές τιμωρίας. Αντίθετα, η ανεπιθύμητη συμπεριφορά αντιμετωπίζεται απλώς με έλλειψη ενίσχυσης. Εάν ένα παιδί αρνηθεί μια εργασία ή, ακόμη χειρότερα, ενεργήσει με θυμό και περιφρόνηση, η ανταμοιβή παρακρατείται μέχρι να επιδείξει τη σωστή συμπεριφορά.

Η ιδέα είναι να βοηθήσουμε το παιδί να κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ αποδεκτής και μη αποδεκτής συμπεριφοράς και να εφαρμόσει αυτή τη γνώση σε πραγματικές καταστάσεις, ανεξάρτητα από το περιβάλλον. Καθώς η θεραπεία προχωρά, οι στόχοι που τίθενται για το παιδί θα γίνονται πιο περίπλοκοι και δύσκολοι.

Εξατομικευμένη Θεραπεία

Η ραχοκοκαλιά της θεραπείας ABA είναι η ικανότητα εξατομίκευσης της θεραπείας για κάθε άτομο. Ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους οι θεραπευτικές συνεδρίες διεξάγονται μία προς έναν είναι ότι επιτρέπει στον θεραπευτή να προσαρμοστεί στις ανάγκες του παιδιού όπως εκείνος κρίνει κατάλληλο, εφαρμόζοντας διαφορετικούς στόχους για να φτάσει σε διαφορετικά αποτελέσματα.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση θα είναι διαφορετική για κάθε παιδί. Για παράδειγμα, οι ανταμοιβές που δίνονται για θετική συμπεριφορά θα απευθύνονται άμεσα σε αυτό το παιδί. Δεν υπάρχει λύση «ένα μέγεθος για όλους» για τον αυτισμό και κάθε άτομο που υποβάλλεται σε θεραπεία ABA θα έχει ένα πρόγραμμα γραμμένο ειδικά για αυτόν.

Λειτουργεί η θεραπεία ABA;

Ο Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ και η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία θεωρούν την εφαρμοσμένη θεραπεία ανάλυσης συμπεριφοράς ως θεραπεία βέλτιστης πρακτικής βασισμένη σε στοιχεία. Εν ολίγοις, αυτό σημαίνει ότι η τεχνική έχει περάσει επιστημονικά τεστ που έχουν σχεδιαστεί για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς της. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που υποβάλλονται σε εντατική και μακροχρόνια θεραπεία έχουν δείξει σημαντική βελτίωση στη γλώσσα, τη διανοητική λειτουργία και τις καθημερινές δεξιότητες διαβίωσης.

EN