Τι είναι ο αυτισμός;

Είναι μια απλή ερώτηση με μια όχι και τόσο απλή απάντηση. Εν ολίγοις, ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί και να αλληλεπιδρά με άλλους. Ωστόσο, τα αποτελέσματά του μπορεί να είναι ευρέως φάσματος, γι’ αυτό και αναφέρεται συνήθως ως διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Το πώς επηρεάζει ένα άτομο εξαρτάται από το πού βρίσκεται στο φάσμα.

Διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού

Σε αντίθεση με ορισμένες αναπτυξιακές διαταραχές, η ΔΑΦ μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους με μεγάλη ποικιλία τρόπων. Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να εμφανίσουν διαφορετικά συμπτώματα σε διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας.

 

Συμπτώματα ΔΑΦ

 

  • Συμπεριφορική – δυσκολία στη διατήρηση οπτικής επαφής, ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, επαναλαμβανόμενες λέξεις ή πράξεις, δυσανάλογα αναστατωμένος για μικρές αλλαγές, ακολουθεί με εμμονή τις ρουτίνες
  • Αναπτυξιακή – καθυστερημένη ανάπτυξη στις εκφράσεις του προσώπου, απόκριση ονόματος, χρήση χειρονομιών, παιχνίδι με βάση τη φαντασία
  • Γνωστική – δυσκολία στην προσοχή, υπερεστίαση σε περιορισμένα ενδιαφέροντα, καθυστερημένες μαθησιακές δεξιότητες

 

Υπάρχουν επίσης φαινομενικά άσχετα συμπτώματα που μπορεί κανείς να μην εξετάσει ποτέ, όπως γαστρεντερικά προβλήματα. Ο κατάλογος των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τη ΔΑΦ είναι τεράστιος και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Δύο αυτιστικά παιδιά μπορεί να εμφανίσουν τρελά διαφορετικά συμπτώματα και να φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν δύο πολύ διαφορετικές διαταραχές, και όμως εξακολουθούν να εμπίπτουν στην ομπρέλα της ΔΑΦ.

Σε ποια ηλικία αναπτύσσεται ο αυτισμός;

Η ηλικία έναρξης της ΔΑΦ μπορεί να κυμαίνεται από τους πρώτους μήνες μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Τα παιδιά συχνά διαγιγνώσκονται μετά από 3 χρόνια. Πριν από αυτό, μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε εάν ο αυτισμός παίζει ρόλο στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Για παράδειγμα, ένα παιδί που γεννιέται με αυτισμό μπορεί να αποκτήσει δεξιότητες και να λειτουργήσει όπως ένα μη αυτιστικό παιδί, συναντώντας τα ίδια αναπτυξιακά ορόσημα και στη συνέχεια ξαφνικά να σταματήσει να αποκτά νέες δεξιότητες ή ακόμα και να χάσει αυτές που είχε.

 

Η όψιμη έναρξη ΔΑΦ αναφέρεται σε περιπτώσεις που αναπτύσσονται μετά την ηλικία των 2 ετών. Τα μεγαλύτερα παιδιά, καθώς και οι έφηβοι και οι ενήλικες, δεν μπορούν να αναπτύξουν αυτισμό. Ακόμα κι αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα που μοιάζουν με ΔΑΦ σε μεγαλύτερη ηλικία, εάν αυτά τα συμπτώματα δεν εμφανίστηκαν κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, η διάγνωση αυτισμού δεν είναι κατάλληλη.

Μη λεκτικός αυτισμός

Ο μη λεκτικός αυτισμός ή ο μη λεκτικός αυτισμός δεν είναι μια συγκεκριμένη διάγνωση, επομένως διαφορετικοί επαγγελματίες υγείας μπορεί να περιγράψουν την πάθηση με διαφορετικούς τρόπους. Γενικά, όσοι έχουν μη λεκτικό αυτισμό έχουν πρόβλημα στη λεκτική επικοινωνία και κάποιοι μπορεί να μην μιλούν καθόλου. Υπολογίζεται ότι το 25-30% των περιπτώσεων αυτισμού είναι μη λεκτικής ποικιλίας.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, απλώς και μόνο επειδή ένα αυτιστικό άτομο δεν μιλάει, δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθεί να επικοινωνήσει, ούτε σημαίνει ότι είναι λιγότερο έξυπνο από άλλα άτομα με ΔΑΦ που μιλούν. Όπως πολλοί που έχουν διαγνωστεί με ΔΑΦ, τα μη λεκτικά άτομα συχνά συνεχίζουν να ζουν πλήρη, ανεξάρτητη ζωή.

 

Ένας άλλος παράγοντας που δυσκολεύει τη διάγνωση του μη λεκτικού αυτισμού είναι ότι τα παιδιά με αυτισμό συχνά παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της ομιλίας, επομένως το ότι ένα παιδί δεν μιλάει στην αναμενόμενη ηλικία δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτύξει πλήρως αυτές τις δεξιότητες καθώς μεγαλώνει. Παλαιότερα.

Ένα ευρύ φάσμα

Καθώς ο αυτισμός είναι ένα φάσμα, και μάλιστα ευρύ, μόλις έχουμε γρατσουνίσει την επιφάνεια του τι σημαίνει να είσαι αυτιστικός. Η διάγνωση και η εργασία με άτομα με ΔΑΦ είναι μια συνεχής διαδικασία και απαιτεί μια ρευστή και εξελισσόμενη προσέγγιση για να διασφαλιστεί ότι ικανοποιούνται οι πολύ συγκεκριμένες ανάγκες ενός ατόμου.

Μάθετε περισσότερα για τη θεραπεία ABA!

EN